Какво е блекаут (Blackout) Завеса ?

Какво е блекаут (Blackout) Завеса ?


Ще се опитаме накратко да отговорим на въпросите като какво представлява затъмняваща - БЛЕКАУТ завеса, къде се използва, каква е разликата от другите видове завеси и как се поддържа. Нека да започнем с това какво представлява затъмняваща БЛЕКАУТ завеса. Думата BLACKOUT идва от английски език и се превежда като – затъмнение. Блекаут завесата е модерен, функционален и издръжлив тип завеса, изработена от плат БЛЕКАУТ, който блокира над 90 % от светлината, навлизаща в пространството и осигурява максимално затъмнение.


Тези завеси са идеална алтернатива за места, които получават твърде много слънце. Освен това, абсорбирайки почти цялата топлина, спират преминаването й през горещите летни месеци и я запазват през зимата. С това допринасят за енергийната ефективност на домакинствата. Особено подходящи са за хора, имащи проблеми със заспиването или които искат да спят дълбоко, без да бъдат обезпокоявани от слънчевите лъчи. Блекаут завесата напълно предотвратява светлината благодарение, на което сънят не се прекъсва и е по-дълбок и качествен.

Освен, че имат нулева пропускливост на светлина, затъмняващите готови завеси притежават и шумоизолационни свойства, както и осигуряват уединение, предпазвайки ви от досадните погледи на съседите. Тези завеси, които по никакъв начин не показват интериора, когато се гледа отвън, служат за напълно блокиране на гледката за разлика от тънките завеси.


КЪДЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ БЛЕКАУТ ЗАВЕСИТЕ ?

Затъмняващите завеси могат да се използват навсякъде, където не искаме да влиза светлина. Често се предпочитат за спални и детски стаи, за да осигурят по-добър сън. Освен това могат да се използват и в:
- Хотелските стаи
- В офиси
- Заседателни зали
- Болници
- Лаборатории и други.


КАКВА Е РАЗЛИКАТА НА БЛЕКАУТ (BLACKOUT) ОТ ДРУГИТЕ ПЛАТОВЕ ЗА ЗАВЕСИ ?


Имат няколко характеристики, които ги отличават от другите платове за завеси.
- BLACKOUT платовете са трипластови – комбинация от 3 нишки като в средния пласт нишката е с черен цвят, както може да видите на снимките. Цветен пласт отгоре и отдолу, а между тях е черния пласт.
- При стандартния текстил за завеси нишките са изтъкани вертикално и хоризонтално (weft-wap), докато при Блекаут плата това е различно. Характерното за тях, е че те имат уникално тъкане под формата на плетене.
- Завесите от Блекаут плат затъмняват максимално помещението. Платът е изтъкан по такъв начин, че светлината не може да премине през нея.
- Той е по-плътен и малко по-тежък от другите платове.
- Може да се използва за класически завеси както и за роло щори

ПОЧИСТВАНЕ И ПОДДРЪЖКА НА БЛЕКАУТ ЗАВЕСИ


Както при другите завеси или пердета, така и при затъмняващите завеси от плат БЛЕКАУТ има някои особености, на които да обърнете внимание при почистването и поддръжката им. При пране на Блекаут завесите, използваните почистващи препарати трябва да са без киселини и абразиви. Пране в пералня машина до 40 градуса на програма предназначена за деликатни тъкани или на специална програма за пране на пердета. Платът не абсорбира влагата и бързо съхне. Дори е препоръчително завесата да се окачва, когато е още леко влажна. Това ще ви спести и времето за гладене.


блекаут завесаплат за блекаут завесаТрипластов плат, тъкан от вътре

Comments
Пиши коментар

Блог за пердета и завеси от Дрейпари БГ

7 стилни идеи за пердета във вашия дом

7 стилни идеи за пердета във вашия дом

Всеки дом изглежда завършен и уютен, когато пердетата и завесите са правилно подбрани и поставени. Ако стаята изглежда недовършена, помислете дали пердетата, които сте закачили са подходящи и дали не е дошло време да ги обновите.

Окачване на пердета и завеси - видове

Окачване на пердета и завеси - видове

Важен момент при избора на пердета е да решите какво ще бъде окачването, защото от това зависи колко плат ще е необходим за изработката и как ще изглежда самото помещение след като ги сложите.

Как да разберете  дали трябва да окачите завеси или щори на прозорците в дома си

Как да разберете дали трябва да окачите завеси или щори на прозорците в дома си

Завеси или щори: двата основни варианта за декориране на прозорци, но кой е по-подходящ за вашия дом? Този въпрос е сред най-често задаваните ни от клиенти.

Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Изборът на пердета и завеси или изобщо целия процес на декориране на прозорците в един дом е много важен и често се допускат грешки, които професионалните дизайнери забелязват отново и отново.