Окачване на пердета и завеси - видове

Окачване на пердета и завеси - видове
Пердета и Завеси

Важен момент при избора на пердета е да решите какво ще бъде окачването, защото от това зависи колко плат ще е необходим за изработката и как ще изглежда самото помещение след като ги сложите. Изборът на подходящ начин за окачване е важен фактор, който може да повлияе на цялостния вид и функционалност на вашите прозорци. Окачването, което ще си изберете за дома е напълно индивидуално и зависи от вашия личен вкус и разбиране за красота и естетика.

За да ви улесним, ще разгледаме няколко варианта, които са най-често срещани в интериорния дизайн.

Класически вариант с пришит перделък

Класически окачване

Перделъкът се пришива в горната част на пердето и позволява набиране на плата до желаната ширина. Подходящ е за всякакви корнизи и материи, затова този метод на окачване е изключително популярен и универсален. Видовете набори, които може да имате при класическия вариант са най-разпространеният - непрекъснат набор, позволява набиране на плата в различни степени. Рибя кост- създава V-образни набори с равномерна ширина. Набор тройка- формира по-плътни, обемни набори. Всички те предоставят възможност за разнообразие в стила на пердетата и завесите.

Окачване на пердета с връзки - с текстилни ленти т.н. "уши"

Окачване на пердета с връзки  - с текстилни ленти т.н. уши

Текстилни ленти се използват за закачане на пердета и завеси на корниз. Този метод е по-непринуден и обикновено се използва в помещения като кухни, детски стаи и спални. Подходящ е както за плътни, така и за по-леки материи закачени на тръбни корнизи, дървени или метални.

Окачване с рингове/халки

При този вид окачване в горната част на плата за завеси или пердета трябва да има метални или пластмасови халки, през които минава корниза и те се плъзгат по него. Методът е приложим както за по-плътни, така и за прозрачни или полупрозрачни материи. Стилен начин на окачване на пердета и завеси, подходящ за всекидневната, кухнята и спалнята, където придават по-модерен и изискан вид. Оптималният набор за различни видове материи е 1:2

Окачване на пердета с отвор

Пердето или завесата се изработват с отвор в горната част, през който се прекарва корниза. Този вид окачване се използва по-често за декоративни пердета или за тези, които няма да се използват често за отваряне и затваряне – особено подходящ например за кухнята, където предимно се поставят декоративни пердета. Важно е корнизът да е тръбен, за да се осигури лесно плъзгане на плата.

Допълнителни съвети при окачване

За по-тежки пердета е препоръчително да се използват по-здрави методи на окачване. Изберете метод, който съответства на желаната атмосфера в помещението. Може да се консултирате с професионалист, който може да ви предложи най-подходящия вариант за вашия дом.

Всеки от тези методи предлага свои предимства и добавя уникален акцент към общата визия на стаята. Разнообразието от методи позволява да се съобразите с вида на корниза, материята на пердето, личния си стил и предпочитания. Ако не сте сигурни в това какво окачване искате или пък колко плат ще ви е необходим за вашите пердета, винаги може да се допитате до професионалисти, които се занимават с това и ще получите отговор на въпросите, които ви тревожат.

Related Posts
Comments
Пиши коментар

Блог за пердета и завеси от Дрейпари БГ

7 стилни идеи за пердета във вашия дом

7 стилни идеи за пердета във вашия дом

Всеки дом изглежда завършен и уютен, когато пердетата и завесите са правилно подбрани и поставени. Ако стаята изглежда недовършена, помислете дали пердетата, които сте закачили са подходящи и дали не е дошло време да ги обновите.

Окачване на пердета и завеси - видове

Окачване на пердета и завеси - видове

Важен момент при избора на пердета е да решите какво ще бъде окачването, защото от това зависи колко плат ще е необходим за изработката и как ще изглежда самото помещение след като ги сложите.

Как да разберете  дали трябва да окачите завеси или щори на прозорците в дома си

Как да разберете дали трябва да окачите завеси или щори на прозорците в дома си

Завеси или щори: двата основни варианта за декориране на прозорци, но кой е по-подходящ за вашия дом? Този въпрос е сред най-често задаваните ни от клиенти.

Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Изборът на пердета и завеси или изобщо целия процес на декориране на прозорците в един дом е много важен и често се допускат грешки, които професионалните дизайнери забелязват отново и отново.