Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Изборът на пердета и завеси или изобщо целия процес на декориране на прозорците в един дом е много важен и често се допускат грешки, които професионалните дизайнери забелязват отново и отново.

Независимо дали става въпрос за избор на пердета, завеси или щори, тези елементи играят изключително важна роля в общия интериорен изглед. Понеже те представляват все пак някаква инвестиция, важно е да ги изберете и поставите правилно още от самото начало, за да не сте разочаровани в последствие. Нека сега да разгледаме кои са тези често срещани грешки и как да ги коригирате.


1. Избор на грешен плат

Избор на грешен плат

Човек лесно и бързо може да се увлече от най-различни материи поради голямото разнообразие от цветове и десени, но теглото на материята избрана от вас е също толкова важно за стилния външен вид. Прекалено тежките завеси не се спускат и не се драпират много добре.

Трябва да заложите на по-леки платове с добра плътност като затъмняващи завеси от блекаут плат. Той добре блокира светлината, а в същото време може и да осигури термоизолация. Избирайте по-леки материи, които са гъвкави и падат добре, за да избегнете потискащо усещане.


2. Предпочитане на визуалния ефект пред функционалността

100% блекаут завеси

Много хора купуват пердета, завеси или щори, без дори да се замислят за функцията която те трябва да изпълняват в дадено пространство. Още от самото начало трябва да се прецени, за коя стая са предназначени, за да се постигне баланс между визуалния ефект и функционалността им. Например за спалнята е важно да осигурите тихо и тъмно място за спокоен сън. Най-доброто решение биха били затъмняващи белкаут завеси в комбинация с полупрозрачни тънки пердета, които пък да пропускат слънчевите лъчи през деня.

В зависимост от прозореца си, може да изберете пердета за кухнята, които са къси и само декоративни. Бихте могли да помислите и за роло или римски щори, с които също лесно ще контролирате слънчевата светлина. За детската стая, изборът на блекаут пердета също би бил удачен. Така ще осигурите на децата си дълбок и спокоен сън през нощта благодарение на тяхната функция за блокиране на светлина и шум. Забавни завеси с щампи, както и щори или пердета с анимационни герои също могат да бъдат подходящи допълнения към детската стая.


3. Грешки при взимане на размери

Грешки при взимане на размери

Често се случва хората да допускат грешка при вземането на размери. Това е така, защото професионалистите в бранша вземат предвид много фактори при снемане на размери - като ширина на прозореца, дължина на корниза/релсата, размери на стаята, набора на пердетата, височината в която се искат завесите, за да се прецени колко метра плат ще е необходим за изработка. Тази точка е много важна особено когато си поръчвате онлайн пердетата, тъй като те не могат да бъдат върнати за корекция след като вече са изработени и изпратени!

Често допускана грешка е когато се поръчват дълги пердета, които да се докосват и влачат по пода. Грешното измерване в случая води до събирането на доста излишен плат, който вместо да придаде елегантен вид, става „декоративна локва“ от перде, която с течение на времето може да създаде проблем или просто да грози къщата ви. Добрата новина в такъв случай, е че може винаги да ги занесете пердетата си при опитен шивач, който да коригира тази дължина и да отстраните този проблем.

Ако желаете все пак завесите ви да падат леко на пода, са ви необходими само около 15 см допълнителна дължина.


4. Окачване на завесите твърде близо до прозореца

готови бели пердета за дневна стая

Също често срещана грешка е окачването завесите или пердетата твърде близо до прозореца. Този проблем е особено характерен за корнизите, тъй като хората допускат грешката да ги монтират твърде близо до рамката на прозореца. Грешно монтираният корниз, може да направи стаята да изглежда по-тясна и малка, стеснявайки визуалното пространство.


Как обаче да избегнете този капан?

Най-сигурният начин е да изберете релса вместо корниз, но ако пердетата ви са предназначени за корниз следвайте правилото то да бъде монтирано на поне 20-25 см над горната част на прозореца.

Друг вариант е да поставите корниза точно между тавана и прозореца, така че то да е на равни разстояния. Това определено ще придаде по-елегантна визия и завършеност подчертавайки красотата на прозореца.


5. Избор на корниз, който е твърде къс

Избор на корниз, който е твърде къс

Когато избирате релси или корнизи внимателно обмислете дали искате вашите пердета от стена до стена или да покриват само прозореца. Ако сте избрали да окачите на корниз пердетата си, изборът на твърде къс, може да ограничи движението на завесите. Важно е не само да монтирате корниза си на 20- 25см над прозореца, но и да се уверите, че той се простира на достатъчно разстояние ( най-малко 20см ) и от двете страни за прозореца. Тази дължина е необходима, защото трябва да осигурите място на завесите да се събират, когато са напълно отворени.

По-плътните материи изискват повече място, когато са прибрани, затова е полезно да вземете предвид този факт преди да поръчате своя корниз или релса. По-дългите корнизи позволяват на завесите да се прибират изцяло, освобождавайки прозореца. Това ще гарантира правилното функциониране на завесите и едновременно с това ще предостави естетичен и практичен дизайн на прозореца.


6. Неправилно определяне на набора на пердетата

Плътни готови завеси от perdeta.net

Искате ли вашите пердета да се спускат нежно и да радват окото ? Това много зависи от набора, който сте избрали за вашите пердета и завеси. Недостигът или излишъкът от метраж може да влоши визията напълно. Какъв е оптималният набор и как се определя? За естетично красиви пердета наборът може да варира от 1:1.5 до 1:3 според това дали пердето е плътно или тънко. Най-често използвания набор за завеси е 1:5За тънки пердета 1:2. Например ако релсата е дълга два метра за завеси умножавате по едно и половина или ще бъдат необходими три метра плат, за тънки пердета умножавате по две тоест ще ви трябват четири метра плат.


7. Избор на непрактични механизми на щори

Щори

Отварянето и затварянето на щори ден и нощ или роло щори е ежедневна задача, затова улеснете живота си като избирате подходящи механизми за лесен контрол и управление от цялото семейство.

Ръчно управляваните щори обикновено използват пружинен или страничен механизъм, а пък римските щори често са с дърпащо се въже. Връзките на щорите са голяма опасност за семейства с малки деца или домашни животни, така че винаги се уверявайте дали са инсталирани със съответните устройства за безопасност на децата. С правилно избрания механизъм, щорите ще се превърнат в удоволствие за управление, а не в досадна задача!

Related Posts
Comments
Пиши коментар

Блог за пердета и завеси от Дрейпари БГ

7 стилни идеи за пердета във вашия дом

7 стилни идеи за пердета във вашия дом

Всеки дом изглежда завършен и уютен, когато пердетата и завесите са правилно подбрани и поставени. Ако стаята изглежда недовършена, помислете дали пердетата, които сте закачили са подходящи и дали не е дошло време да ги обновите.

Окачване на пердета и завеси - видове

Окачване на пердета и завеси - видове

Важен момент при избора на пердета е да решите какво ще бъде окачването, защото от това зависи колко плат ще е необходим за изработката и как ще изглежда самото помещение след като ги сложите.

Как да разберете  дали трябва да окачите завеси или щори на прозорците в дома си

Как да разберете дали трябва да окачите завеси или щори на прозорците в дома си

Завеси или щори: двата основни варианта за декориране на прозорци, но кой е по-подходящ за вашия дом? Този въпрос е сред най-често задаваните ни от клиенти.

Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Изборът на пердета и завеси или изобщо целия процес на декориране на прозорците в един дом е много важен и често се допускат грешки, които професионалните дизайнери забелязват отново и отново.