Как да вземем размер на пердета и завеси

Когато вземате размери  ползвайте метална рулетка не се   доверявайте на шивашки метър или лазерна техника  • Винаги когато мерите взимайте поне от две места височината от тавана към пода.
  • Ако не искате корнизът или релсата да стигат от стена до стена трябва да измерите ширината на светлата част на отвора на прозореца и към него да добавите по 20см. към всяка страна за да може пердето да се прибира добре и да се постигне максимално затъмняване.
  • Когато корниза или релсата се монтират на стената а не на тавана е добре да има поне 10-15 см над горния край на прозореца или вземете средата между тавана и прозореца но не по малко от 10см. над него с оглед да се сведе до минимум влизащата светлина особено ако завесите в горния си край завършват с ленти-уши за окачване. При монтаж на релсата на тавана поставяйте дюбелите на не повече от 60-70см. разстояние един от друг.
  • Ширината на пердето (наборът) се определя на база дължината на разстоянието, което желаете то да покрива ( това е дължината на вашите корниз или релса). Наборът може да варира от 1:1.5 до 1:3 според това дали пердето е плътно или тънко. Най-често използвания набор за завеси е 1:5, за тънки пердета 1:2. Например ако релсата е дълга два метра за завеси умножавате по едно и половина или ще бъдат необходими три метра плат, за тънки пердета умножавате по две тоест ще ви трябват четири метра плат.
  • Височина на пердето е дължината от горния до долния край на пердето. Тя зависи от специфичните условия на прозореца, помещението или обзавеждането и може да бъде до и под перваза(10см.) на прозореца, до земята или на 2-3см. от пода. Ако искате стандартни пердета до пода но все пак се колебаете за височината и не можете сами да определите, най лесно ще ви бъде да измерете разстоянието таван под в две или три точки  на стаята максимално близко до мястото на предполагаемия монтаж на релсата и да се обадите на 0882547515 за консултация. При разлика в различните точки на стаята  вземаме най-малкия размер.
  • = при височина до перваза се мери от корниза до 2-3 см над перваза.
  • = при височина под перваза се мери от корниза до желаното място, обикновено 10-15см под перваза.

        Взимане на размерите за релси и тръбни корнизи

На пазара се предлагат различни видове корнизи, но най-общо можем да ги разделим на релсови и тръбни. Обикновено те се предлагат с готови размери на профилите. При нас имате възможност да поръчате ПВЦ релса с един,два или три канала по ваш размер с максимална дължина на едно цяло парче от 7м. Ако обаче при фиксираните  размери релсата или корниза не отговарят точно на вашия размер ви съветваме да вземете по-дълъг  и в последствие той да бъде отрязан с обикновена ножовка.

Релсовите корнизи могат да бъдат изработени от алуминий или ПВЦ и най-често се монтират на тавана. Възможен е  монтаж на стената посредством Г-образни планки-трегери, което обаче не е  много удачно ако стената е от гипсокартон.

Размерите:

За релса ширината на най-често се взема от стена до стена. Ако искате тя да обхваща само прозореца то задължително добавете по 15-20см. от двете страни. Ширината на пердето се изчислява на база дължината на релсата от край до край, ако има поставени завършващи ъгли и те трябва да се включат към размера.

За тръбен корниз ширината се взима от край до край на самата тръба без да включвате накрайниците в двата края към нея. Ако искате да покриете разстоянието само около  прозореца оставете  по 15-20см. от тръбата да излиза в  двата края ако мястото ви позволава. При липса на такова и тръбата е равна на разстоянието на светлата част на отвора то тогава накрайниците трябва да са минимум дълги по 10см.

За релса височината  измерете от върха на релсата(от тавана ако е монтирана на таван), за да може горния край на пердето да я покрива до там където искате да стига.

За тръбен корниз ако закачате пердето с кукички измерете височината от долната част на халката на корниза, ако е с ленти-уши за окачване или вградени халки в самия плат на пердето мерете от горния край на тръбата до там докъдето желаете да стига.

За римска или роло-щора на дограмата

Ширина – премерете ширината на светлия отвор на прозореца и добавете 4-8 см. Важно е да сe има предвид дали крилото е отваряемо и къде се намира дръжката. За отваряемите прозорци премерете от вътрешната страна на дръжката до стъклопакета, същото разстояние добавете и за другата страна така ще получите общата ширина на плата. За механизма на роло-щорите трябва да предвидите още поне 4см. към ширината на плата.

Височина – премерете от желаната позиция за монтаж на механизма до желаната дължина. Обикновено разстоянието заемано от щорите извън стъклото в долния и горния край е добре да бъде еднакво симетрично.