5 съвета, които да улеснят избора ви на пердета за дома

5 съвета, които да улеснят избора ви на пердета за дома

Прозорците са онези архитектурни линии на една къща, които срещаме в различни размери иформи. В интериорният дизайн те са естествения фокус и това как те са укресени дават важни улики за характера на съответната стая. Пердетата са ценни аксесоари за прозорците, които допълват цялостния изглед на стаята и придават един завършек на интериора, като внасят този уют и топлина и те карат да се отпуснеш и наслаждаваш на красотата в твоя дом. Покупката на завеси без обстойно проучване на пазара, без достатъчно търсене и пропускайки особеностите за стаята и прозорците, за които са предназначени, в повечето случаи довежда до неуспешно съчетание на компонентите от вътрешния декор и до не толкова хубава гледка. Не бихте искали да постигнете този нежелан ефект за вашия дом, нали?

Пердетата са едни от най-важните детайли от декоративното оформление, без които помещенията изглеждат оголенинезавършени и пусти. Днес има толкова много и различни модели пердета, завеси и щори, че може да останете без ясно решение, кои точно да изберете. Съобразяването с останалите декоративни елементи от обзавеждането, както и с цвета на стените, тапицерията на мебелите, ще позволи по-бързото елиминиране на неподходящите и ориентиране към правилните материи и цветове сред огромното разнообразие.

В тази статия даваме няколко важни съвета, с които ще сведете до минимум сложността в избора на завеси и пердета за дома.

Различни пердета за всяка стая

Докато си купувате пердета, не забравяйте на прозореца, на коя стая планирате да висят те. Това е важна подробност, тъй като нали се сещате, че пердетата за спалнята и за кухнята няма как да са еднакви или пък за всекидневната да сложите пердета с мотиви подходящи задетска стая. Всяка стая сама по себе си е индивидуална, подчертаваме този факт. Не правете грешка да обзаведете всички стаи с еднакви пердета и завеси.

Материята е важна!

Произведените платове за пердета и завеси са с различни десени, цветови нюанси, различна дебелина и качество. Бъдете креативни и създайте неочаквани комбинации. Избирайте материи, които да не се износват лесно, да са устойчиви на избледняване и бързо набръчкване, което удължава техния живот. За ваше улеснение при избора, трябва да споменем, че материите на други текстилни елементи от обзавеждането могат да ви ориентират и за завесите. В противен случай може да се получи хаотичен дизайн с непасващи текстури и не толкова приятно излъчване.

Светлината

Завесите имат различна пропускателна способност на светлината. Дебелината на плата за завесата, която ще предпочетете, зависи от това каква слънчева светлина искате да пропуска в съответната стая. Ако бюджетът позволява купете си различни комплекти. По-плътни пердета и завеси, с цел да се ограничи проникването на силните слънчеви лъчи през летния сезон или полупрозрачни и по-тънки за през зимата, за да се радвате на повече светлина в стаите. По такъв начин се извършва и декоративна промяна. Придавате различна атмосфера и свежест на дома, отървавайки се от монотонността на интериора.

Каква е формата на прозорците?

За помещения с големи прозорци, дългите завеси достигащи до пода биха били добро решение, докато за малки по размер прозорци са подходящи по семпли и къси модели. Нестандартните форми и размери на прозорците изискват специално отношение и пердетата за тях трябва да са по специфични и прецизно избрани. Може да ползвате специални корнизи за тях за подсилване на визията им.

Стилът и цветовете

Покупката на пердета, завеси или щори за дома както и за офиса, зависи и от предпочитания стил за дизайн на интериора. Някои модели пердета са по-привлекателни с елегантните си десени и модерни щампи отколкото другите. Ако имате модерен дом идеално допълнение са по-изчистени и едноцветни модели пердета и завеси. Класически или винтидж стилът изисква завеси, които са елегантни, украсени с орнаменти, дълги до пода, прибрани и завързани с декоративен пюскюл примерно. По отношение на цветовете може да изберете тонове близки до тези на стените или напълно контрастиращи на тях, или пък такива, които са неутрални и пасващи на всяка обстановка. Завесите дали да са с шарки или без, може да прецените като се съобразите с тапицерията на мебелите.

Ако те са в по-топли тонове без шарки, завесите с десени и орнаменти са подходящи, за да внесат свежест и раздвиженост на обстановката. Ако разполагате с декоративни възглавници в хола, завесите могат да бъдат избрани в тон с техния цвят и шарки, за да се слеят с обстановката. Следвайки съветите, които посочихме, ще сте в състояние да направите правилен избор на готови завеси, пердета и щори, или подходящи платове за такива, за да придадете привлекателен вид на дома си.

Related Posts
Comments
Пиши коментар

Блог за пердета и завеси от Дрейпари БГ

7 стилни идеи за пердета във вашия дом

7 стилни идеи за пердета във вашия дом

Всеки дом изглежда завършен и уютен, когато пердетата и завесите са правилно подбрани и поставени. Ако стаята изглежда недовършена, помислете дали пердетата, които сте закачили са подходящи и дали не е дошло време да ги обновите.

Окачване на пердета и завеси - видове

Окачване на пердета и завеси - видове

Важен момент при избора на пердета е да решите какво ще бъде окачването, защото от това зависи колко плат ще е необходим за изработката и как ще изглежда самото помещение след като ги сложите.

Как да разберете  дали трябва да окачите завеси или щори на прозорците в дома си

Как да разберете дали трябва да окачите завеси или щори на прозорците в дома си

Завеси или щори: двата основни варианта за декориране на прозорци, но кой е по-подходящ за вашия дом? Този въпрос е сред най-често задаваните ни от клиенти.

Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Избягвайте тези 7 грешки свързани с пердета и завеси!

Изборът на пердета и завеси или изобщо целия процес на декориране на прозорците в един дом е много важен и често се допускат грешки, които професионалните дизайнери забелязват отново и отново.